Rik Zweers van hogeschool Viaa benaderde me en zei iets te willen doen rondom Coming Out-day. De missie was helder: moeilijke onderwerpen als homoseksualiteit, depressie en geloofstwijfel onder de aandacht brengen. Daarvoor bedacht ik een concept dat persoonlijke verhalen rondom die onderwerpen middels een installatie dicht bij mensen brengt. Zo vragen de verhalen letterlijk en figuurlijk om ruimte en aandacht.

Ieder onderdeel van de installatie bestaat uit drie transparante doeken die achter elkaar hangen. Op het eerste doek is een portret gedrukt, op het tweede doek een quote, en op het derde doek lees je persoonlijke gedachten of hersenspinsels van de geportretteerde. Door transparante doeken te gebruiken heb ik geprobeerd de gelaagdheid van mensen te laten zien. Soms moet je dichterbij komen om het echte verhaal te achterhalen. En daar is alle ruimte voor. Maar je kunt ook van een afstand kijken en het geheel zien.

Door deze installaties zijn moeilijke onderwerpen niet meer te missen. Ze zijn aanwezig, of je wilt of niet: confronterend, uitgesproken, en mooi.